جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ۱۶:۱۴
» دائره المعارف » معرفی دائره المعارف نهج البلاغه

معرفی دائره المعارف نهج البلاغه

 

دائره المعارف به مثابه کتابی مرجع می کوشد تا چشم انداز روشنی از دنیای دانش برای مخاطبان خود فراهم کند. این آثار حاصل زحمات گروهی در قالب مقالات در سطوح مختلف است که زیر نظر ویراستار یا ویراستارانی تدوین می شود. دایرﺓ المعارف بر دو نوع است: دایرﺓالمعارف‌های تخصصی (دربردارنده مقالات مرتبط با موضوعی خاص)، و دایرﺓالمعارف‌های عمومی (شامل مطالبی کلی در حوزه‌ی تمام معارف بشری).

امروزه به دلیل جایگاه نهج البلاغه و نقش محوری آن در سطوح مختلف فردی و اجتماعی، زمینه های مناسبی برای انباشت اطلاعات و داده ها درباره آموزه های علوی و معارف این کتاب فراهم آمده است. این مهم به اندازه کافی بهانه تدوین دایره المعارف نهج البلاغه را به صورت تخصصی ایجاد کرده است. به رغم پژوهش های مشابهی که چه در بنیاد نهج البلاغه (دایره المعارف نهج البلاغه) و چه غیر آن تدوین شده (دانشنامه امام علی، دانشنامه امیرالمومنین بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ) امروزه جای خالی اثری جامع­تر و در عین حال تخصصی­تر که بیشتر در حوزه مفاهیم و موضوعات تمرکز کرده باشد، خالی بود تا از سویی تمرکز بیشتری روی مفاهیم و موضوعات با رویکردهای متنوع داشته باشد و از سوی دیگر اهتمامی به تولید محتوا متناظر با نیازمندی های جامعه کنونی را در فرایند تدوین مقالات دنبال کند. این مهم زمانی حاصل می شود که از منظر کلامی، آموزه های امام علی و به طور ویژه نهج البلاغه در همه دوران ها مورد توجه بوده و در عصر کنونی نیز ضرورت پرداخت بدان دوچندان است.

دایره المعارف نهج البلاغه زیر نظر آیت الله دین پرور، به سرویراستاری دکتر احمد خاتمی، معاونت علمی دکتر محمد محمودپور و متشکل از پنج گروه علمی به شرح زیر در دست تألیف است:

1.      گروه مفاهیم و موضوعات با رویکرد جدید

2.      گروه مفاهیم و موضوعات با رویکرد سنتی

3.      گروه تاریخ و رجال

4.      گروه ادبیات و هنر

5.      گروه کتابشناسی

اعضاء شورای علمی دایره المعارف نهج البلاغه نیز متشکل از افراد ذیل است:

1-     دکتر احمد خاتمی

2-     دکتر محمد محمودپور

3-     دکتر سعید طاووسی مسرور

4-     دکتر محسن معینی

5-     دکتر سمانه خلیلی فر

6-     حجت الاسلام و المسلمین سیدمحسن دین­پرور

گزینش مدخل ها بر اساس پژوهش در متن کتاب نهج البلاغه با معیارهای اهمیت، فراوانی، ارتباط موضوعی و مانند اینها انجام شده، حجم و شیوه نامه تالیف مقالات نیز بر همین اساس تعیین شده است. از این­رو از تمامی استادان و پژوهشگران محترم حوزه و دانشگاه دعوت به عمل می آید تا برای همکاری در نگارش مداخل این دایره المعارف، سابقه پژوهشی خود را به آدرس info@nbrc.ir  ارسال نمایند.